« Tagasi

4.03–14.05 Õdede Kotlite kudumid Heimtali muuseumis

Alguskuupäev: 1.04.17
Kestus Terve päev:
Tüüp: Näitus
Asukoht: Heimtali muuseum, Heimtali küla, Viljandi vald, Viljandimaa
  + Lisa minu kalendrisse

Õdede Kotlite kudumid

ERMi Heimtali muuseumis

ERMi Heimtali muuseumi alumisel korrusel on välja pandud arhitekt Anu Kotli ja tema õe Malle Kotli valmistatud kudumid. On muuseumikogusse kuuluvaid (lumelükkamise) kindaid kui ka päris noorukesi mustriloomi, kes oma noorusele vaatamata on juba Jaapanis käinud. Huviline saab sisse kiigata ka jaapanikeelsesse mustrilooma kudumise õpetusse ning näha esimeste mustriloomade jooniseid. Põhiliselt ongi näituse imetlusobjektideks kootud loomad, kuid värvikirevust ning kokkusobitamise meisterlikkust on näha iga kinda, kampsuni, kassi-koera ning käpiklooma puhul.

Anu Raud on Anu Kotli mustriloomade kohta kirjutanud nõnda: „Parim ja viljakaim loomakunstnik ning konstruktor ühes isikus on minu kauaaegne sõber Anu Kotli. Elukutselt arhitekt, kel vahel projektide joonerägastikest küll saab, võtab vahelduseks villalõngad ning hakkab uusi olevusi ilmale kuduma. Temal on kätt ja silma, stiilitunnet ja mustritarkust ning, mis veelgi olulisem, loomaarmastust, loomanägemust ja –nägemist.

Anu Kotli on kudunud huvitavaid mänguloomi, kuid kõige enam on ta loonud mitmesuguseid näitelejaloomi – küll karusid, jäneseid, hunte ja hobuseid, isegi haraliste sarvedega põtru on ta kudunud. Mustrid mustriteks, kuid nende loomade olek, näoilme ja iseloom on elav ja armas, igale loomaliigile loomuomane.“

PS. lastele on meil mustrite õppimise tööleht, mida saab muuseumi külastades küsida.